قبل از بیان تفاوتهای این دو سیستم باید گفت که تقریباً تمامی آپشنهای هوشمند در یک ساختمان توسط هر دو سیستم سیمی و وایرلس قابل اجراست، هرچند ممکن است در کمیت و یا کیفیت تفاوت وجود داشته باشد. در ادامه سعی شده است تفاوتهای این دو سیستم به طور شفاف تشریح شود تا برای تصمیمگیری در انتخاب این دو سیستم مفید واقع گردد.
سیستم هوشمند وایرلس یا همان بیسیم، روش سیمکشی سنتی دارد و تقریباً هیچ تغییری در سیمکشی برق ساختمان به وجود نخواهد آمد. تابلو فیوز ساختمان نیز به همان شکل سنتی باقی خواهد ماند. البته شاید نیاز به اضافه کردن سیمکشی برای برخی فضاها مثل مورتورخانه باشد که این موضوع نیز در اصل موضوع تغییری ایجاد نمی کند.
در سیستم هوشمند سیمی ساختار سیمکشی با سنتی متفاوت خواهد بود و بر اساس نوع سیستم و ارتباط بین تجهیزات و نحوه تبادل اطلاعات بین آنها یعنی نوع پروتکل، نیاز است تا سیمکشی به روش مشخصی انجام شود. در سیستم سیمی از یک تابلو مرکزی برای جای دادن ماژولهای تابلویی و ابزار لازم برای تغذیه و نیز انتقال اطلاعات استفاده میشود. تمامی سرخطهایی که قرار است در سیستم هوشمند کنترل شوند به این تابلو منتقل میشوند. در واقع در این ساختار، هیچ برقی مستقیم به قوطی کلید روشنایی کشیده نمیشود و ارتباط بین کلیدهای روشنایی در فضاهای مختلف با این تابلو از طریق کابلهای خاص مربوط به هر پروتکل برقرار میشود.
به طور کلی میتوان گفت که سیستم سیمی دارای هزینههای بالاتری نسبت به سیستم وایرلس است. یکی از دلایل آن، استفاده از ماژولهای تابلویی برای کنترل سرخطها است. دلیل دیگر افزایش میزان مصرف سیم و کابل است، چرا که تمامی سرخطها باید به داخل تابلو مرکزی منتقل شود. در سیستم هوشمند وایرلس تنها با تعویض کلیدهای سنتی با کلیدهای هوشمند میتوان یک ساختمان را هوشمند کرد و به دلیل عدم تغییر در نوع سیمکشی هزینه نیز به طور قابل توجهی نسبت به سیستم سیمی کاهش پیدا خواهد کرد.
ارتباط بین تجهیزات در سیستم سیمی همانطور که از نام آن پیداست از طریق سیم برقرار میشود و به همین خاطر در سیستم سیمی خطا در اجرای یک عملیات مثلاً روشن کردن اسپلیت عملاً به صفر میرسد. این در حالی است که در سیستم وایرلس که در آن ارتباط بین تجهیزات مثلاً ارتباط بین دستگاه کنترل مرکزی و کلید، بدون سیم انجام میشود ممکن است عواملی باعث نرسیدن سیگنال به کلید شود و خطا در اجرای عملیات رخ دهد. این موضوع یکی از مزایای روش سیمی نسبت به وایرلس است.